Waarom SpA Academy?
SpA Academy is ontwikkeld als toonaangevende bron voor actuele kennis en inzichten over spondyloartritis (SpA) en is primair bedoeld voor reumatologen. SpA omvat een groep van complexe indicaties, met grote impact op de kwaliteit van leven van patiënten. Daarom biedt SpA Academy een uniek en laagdrempelig aanbod van relevante- en actuele medisch wetenschappelijke educatie voor en door reumatologen, met als doel de zorg en de remissiekansen van patiënten met SpA te verbeteren.
Het digitale nascholingsplatform van SpA Academy bevat hoogwaardige geaccrediteerde nascholing, medische educatie en nieuws over SpA voor zorgprofessionals. De inhoud wordt gecureerd door een groep expert-reumatologen die samen een Raad van Advies vormen. Deze raad wordt ondersteund door een professionele redactie en, waar nodig, aangevuld met experts uit een ander vakgebied.
SpA Academy wordt ondersteund en mede mogelijk gemaakt door Novartis. Novartis streeft er naar een betrouwbare leider te zijn, in het leveren van een betekenisvolle bijdrage aan zorg voor SpA patiënten.
"Ons doel is om samen met u de zorg en remissiekansen van patiënten met SpA te verbeteren"
Accreditatie
Voor nascholingen en bijeenkomsten via SpA Academy wordt waar mogelijk accreditatie aangevraagd bij de relevante beroepsverenigingen en organisaties. Veelal komen nascholingen en bijeenkomsten tot stand in samenwerking met andere partijen. Dat betekent dat u in bepaalde gevallen wordt doorgestuurd naar een ander online platform, waarbij u dan vervolgens (opnieuw) moet inloggen. Dit zorgt ervoor dat uw accreditatiepunten automatisch bijgeschreven worden.
Leden Raad van Advies
Caroline Aalbers studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en specialiseerde zich tot reumatoloog in het AMC in Amsterdam. In 2015 promoveerde zij aan de UvA met het proefschrift ‘Local gene therapy for rheumatoid arthritis’. Na enkele jaren als reumatoloog werkzaam te zijn geweest in het Flevoziekenhuis Almere, keerde ze in 2022 terug als reumatoloog bij Amsterdam UMC (locatie AMC en VUmc).
Ze heeft speciale interesse in SpA, echografie en opleiding & onderwijs.
“Ik ben betrokken bij de werkgroep van SpA Academy vanuit de overtuiging dat dit platform kan bijdragen aan goede scholing ten behoeve van vroege herkenning en adequate behandeling van aandoeningen binnen het SpA spectrum.”
Floris van Gaalen is in 2000 afgestudeerd aan de faculteit geneeskunde van de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 2005 promoveerde hij met het proefschrift ‘Genes and Autoantibodies: Multiplexing Rheumatoid Arthritis’ aan de Universiteit van Leiden, hiervoor ontving hij de Young Investigator Award van de European League against Rheumatism (EULAR). Sinds 2011 is hij reumatoloog in het LUMC.
Hij is de arts van de SPondyloArthritis Caught Early (SPACE)-kliniek, voorzitter van de wetenschapscommissie van de afdeling Reumatologie, sinds 2015 secretaris van de werkgroep Spondyloartritis van de NVR en sinds 2019 lid van het Executive Committee van de Assessment of SpondyloArthritis international Society (ASAS), de internationale vereniging van SpA experts.
“In de laatste jaren zijn de mogelijkheden voor behandeling van SpA sterk verbeterd. Dat maakt goede diagnostiek en evaluatie van behandeling extra belangrijk. De SpA Academy ondersteunt reuma-behandelaren door onderwijs te bieden gericht op de praktijk.”
Leonieke van Mens is momenteel reumatoloog in opleiding in het Amsterdam UMC. Vanuit de opleiding heeft zij ervaring opgedaan in de reumatologie met haar promotie op het gebied van artritis psoriatica, naast het onderzoek heeft ze bijzondere interesse voor de klinische zorg en de aansluiting tussen beide vraagstukken.
“SpA Academy spreekt mij aan omdat de reumatologische kliniek enorme veranderingen doormaakt dankzij alle ontwikkelingen in de laatste jaren, belangrijk hierin is dat onderzoek goed aansluit op klinische vraagstukken. De vertaalslag maken vanuit kliniek naar onderzoek maar juist ook vice versa is een leuke en belangrijke uitdaging.”
Sofia Ramiro MD, MSc, PhD is reumatoloog en senior onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum. Sofia is in 2006 afgestudeerd aan de Nova Medical School in Lissabon, Portugal. Ze voltooide in 2011 een Master in Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht en promoveerde in 2015 op langetermijnuitkomsten bij spondylitis ankylopoetica aan de Universiteit van Amsterdam.
Sofia is klinisch epidemioloog en haar onderzoek richt zich op outcomes research, met een speciale interesse voor axiale spondyloartritis (axSpA), artritis psoriatica (PsA) en reumatoïde artritis (RA). Zij is de coördinator van de EULAR Outcome Measures Library en lid van de adviesraad van de EULAR School of Rheumatology (ESoR). Zij heeft deelgenomen aan verschillende taskforces voor de ontwikkeling van EULAR aanbevelingen (o.a. Behandeling van axSpA), waarbij zij vaak optrad als methodoloog.
“SpA Academy is een leuk initiatief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in SpA. SpA Academy ondersteunt reumatologen door nieuwe inzichten in SpA samen te vatten en aandacht te geven aan de toepasbaarheid daarvan in de dagelijkse klinische praktijk.”
Hennie Raterman studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na het afronden van zijn proefschrift in 2013 'Rituximab behandeling bij reumatoïde artritis en schildklierdysfunctie bij reumatische aandoeningen', is hij verder gespecialiseerd als reumatoloog. Sinds 2017 is hij werkzaam als reumatoloog bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar.
Als aanvulling op de dagelijkse patiëntzorg verricht hij wetenschappelijk onderzoek en participeert als lokale hoofdonderzoeker aan diverse (lokale, nationale en internationale) onderzoeksprojecten. Tevens heeft hij specifieke interesse voor onderwijs.
“SpA is een groep van complexe aandoeningen en je loopt in de praktijk toch vaak tegen lastige dilemma’s aan, dan heb je behoefte aan meer handvatten. SpA Academy kan de arts ondersteunen in het maken van de juiste afwegingen in de dagelijkse praktijk.”
Anneke Spoorenberg heeft in 2000 haar opleiding tot reumatoloog afgerond in het Maastricht Universitair Medisch Centrum. In 2004 promoveerde zij met het proefschrift ‘Outcome and Disease Activity in Ankylosing Spondylitis, an International Study’ aan de Universiteit van Maastricht. Zij heeft 11 jaar als reumatoloog in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) gewerkt. Sinds 2013 is zij werkzaam als reumatoloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
In 2004 heeft zij het Groningen Leeuwarden Axiale SpA (GLAS) cohort geïnitieerd in het MCL en UMCG, met als doel om up-to-date poliklinische zorg voor axiale SpA patiënten te combineren met onderzoek gericht op ziekte uitkomsten op de lange termijn, inclusief patient reported outcome (PRO). Naast de klinische zorg begeleid zij promovendi en studenten en is zij opleider reumatologie in het UMCG. Zij is lid van de landelijke SpA werkgroep en het concilium van de NVR en lid van de ASAS, de internationale werkgroep axiale SpA.
“SpA Academy biedt een uniek en breed platform voor een actieve en interactieve wetenschappelijke informatie uitwisseling voor en door SpA behandelaars, gericht op de dagelijkse klinische praktijk met als doel de zorg voor SpA patiënten in Nederland te verbeteren.”
Michelle Mulder studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2022 promoveerde zij aan de Radboud Universiteit met haar proefschrift getiteld ‘Going off-road: exploring and mapping psoriatic arthritis’. Haar promotieonderzoek richtte zich op het verbeteren van de detectie, ziekteactiviteit meting en behandeling van artritis psoriatica. Op dit moment is zij in opleiding tot reumatoloog in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.
Naast de klinische zorg voor artritis psoriatica patiënten heeft zij een speciale interesse in onderwijs en onderzoek. Ze is lid van de Young-GRAPPA (Group for Research and Assessment of Psoriasis and Psoriatic Arthritis) waar ze tevens leider is van de onderzoekswerkgroep.
‘Er valt nog veel te leren en te ontdekken in de wereld van de SpA. De SpA Academy kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren d.m.v. het delen van de nieuwste inzichten op het gebied van diagnostiek en behandeling bij SpA.’
Melek Guler-Yuksel studeerde geneeskunde in het LUMC, waar ze promoveerde en haar opleiding tot reumatoloog voltooide. Ze is nu werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en heeft als aandachtgebied, naast de algehele reumatologie, ook spondylartropathie en osteoporose.
Daarnaast is zij voorzitter van de commissie onderwijs bij de NVR, bestuurslid Cicero, redactielid bij het NTVR en actief in de werkgroep osteoporose bij de NVR.
Arno van Kuijk studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar ij ook werd opgeleid ot reumatoloog. Na registratie als reumatoloog (2002) werkte hij enkele jaren in het AMC en promoveerde op het onderwerp ‘Clinical and synovial tissue studies in psoriatic arthritis’ aan de Universiteit van Amsterdam (2010).
Sinds 2008 is hij werkzaam in Reade, waar hij ook opleider voor de reumatologie is. Zijn aandachtsgebied is spondyloartritis en dan vooral artritis psoriatica. Darnaast is hij lid van de NVR commissie kwaliteitsvisitatie.
Marleen van de Sande studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2012 promoveerde zij aan het AMC met het ondewerp ‘Clinical and molecular classification of very early arthritis patients’. Sinds 2016 is ze werkzaam als reumatoloog in het AMC.
Daarnaast leidt ze het spondyloartritis “clinical trial team”. In deze functie is ze ‘principal investigator’ in meerdere clinical trials en cohort studies, zowel nationaal als internationaal. Ze heeft daarbij bijzondere aandacht voor klinische- en moleculaire karakteristieken van pre-klinische spondyloartritis.
Astrid van Tubergen studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde in 2002 met het proefschrift ‘Improvement by movement. A study on therapeutic aspects and outcome assessment in ankylosing spondylitis’. Sinds 2008 is zijn in het Maastricht UMC+ werkzaam als reumatoloog, met aandachtsgebied spondyloartritis. In 2020 is zijn benoemd hoogleraar Uitkomsten en innovatie in de reumatlogiepraktijk aan de Universiteit Maastricht.
Haar onderzoek richt zich op het optimaliseren van patiëntenzorg door de inzet van uitkomstmaten en digitalisering in de dagelijkse praktijk. Ze is oprichter van SpA-Net, een online patiëntregister voor SpA in Nederland, opgezet om meer inzicht te krijgen in het ziektebeloop van SpA en de optimale behandeling ervan. Ze heeft daarnaast als methodoloog bijgedragen aan de ontwikkeling van diverse EULAR aanbevelingen. Binnen de NVR is zij lid van het dagelijks bestuur (portefeuille Wetenschap & Innovatie), de Werkgroep SpA en Werkgroep eHealth. Daarnaast is zij lid van de ASAS.
Marijn Vis studeerde geneeskunde aan het VUmc in Amsterdam en specialiseerde zich tot reumatoloog in Amsterdam bij Reade. Hij promoveerde in 2011 op het onderwerp ‘Rheumatoid arthritis: biologicals and bone’. Hij is sinds 2011 werkzaam als reumatoloog in het Erasmus MC, met speciale interesse in artritis psoriatica, echografie en hypermobiliteit.
Naast de klinische zorg is hij als onderzoeker gespecialiseerd in artritis psoriatica (PsA). Hij heeft het DEPAR cohort geïnitieerd waarbij nieuw-gediagnosticeerde PsA patiënten voor een periode van 10 jaar worden gevolgd, met als doel om data te verzamelen over ziektekenmerken, ziekteactiviteit en patient reported outcome (PRO). Als gevolg op de DEPAR is sinds 2019 de STAMP gestart: een studie waarin 2 “treat to target” behandelstrategieën met elkaar vergeleken worden in PsA: “Routine daily clinical practice” vs “Early secukinumab”.