Familiaire hypercholesterolemie is een van de meest voorkomende stofwisselingsziekten die, indien onbehandeld, op jonge leeftijd kunnen leiden tot cardiovasculaire gebeurtenissen.1,2 Toch wordt het vaak niet gediagnosticeerd of adequaat behandeld.2,3 

Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een autosomaal dominante erfelijke stofwisselingsziekte.4 FH-patiënten hebben een aanzienlijk verhoogd LDL-cholesterolgehalte. Dit kan op jonge leeftijd leiden tot progressieve atherosclerose en cardiovasculaire gebeurtenissen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee vormen van familiaire hypercholesterolemie : de zeer zeldzame homozygote FH (HoFH) en de veel vaker voorkomende heterozygote FH (HeFH).

 

Behandeling Familiaire hypercholesterolemie 

Naast het stellen van de juiste diagnose is het belangrijk om een gepaste behandeling te bieden om het cardiovasculaire risico te verminderen. De behandeling van familiaire hypercholesterolemie (FH) richt zich voornamelijk op het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte (LDL-c).4 Dit kan worden bereikt door middel van leefstijlveranderingen en medicatie.

Een gezonde leefstijl is essentieel voor patiënten met familiaire hypercholesterolemie. Het is essentieel om een gebalanceerd dieet te volgen, regelmatig te bewegen en niet te roken. Daarnaast kan het nodig zijn om cholesterol verlagende medicatie voor te schrijven, zoals statine, ezetimibe of een PCSK9-remmer. Het is van belang om de behandeling regelmatig te evalueren en aan te passen indien nodig. Door het LDL-cholesterolgehalte te verlagen, kan het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen aanzienlijk verminderen.4

Leer meer over de behandeling

 

Handige materialen

Het voeren van een goed gesprek over gezonde leefstijl met patiënten kan uitdagend zijn. Komt de boodschap wel goed over? Voert u regelmatig zulke gesprekken met uw patiënten in het kader van LDL-c verlaging? Log dan in en bestel het inspirerende boek hierover of de handige patiëntmaterialen zoals een vaatmodel dat plaque vorming inzichtelijk maakt.

Bestel deze materialen

 

Kennis Up-to-date

Om uw kennis over Familiaire hypercholesterolemie en de behandeling ervan up-to-date te houden, zijn verschillende bronnen beschikbaar. Novartis biedt een uitgebreid zorgverlenersportaal met relevante productinformatie, artikelen, congresverslagen en patiëntmaterialen.  Door regelmatig dit portaal te bezoeken, kunt u uw kennis over Familiaire hypercholesterolemie  vergroten om zo uw patiënten de best mogelijke zorg bieden. Log nu in en begin meteen. 

Login voor productinformatie

 

 

  1. Familiaire Hypercholesterolemie - LEEFH geraadpleegd 20-08-2024
  2. Nordestgaard BG et al. Familial hypercholesterolaemia is underdiagnosed and undertreated in the general population: guidance for clinicians to prevent coronary heart disease: Consensus Statement of the European Atherosclerosis Society. Eur Hart J. 2013; 34(45):3478-90A. doi: 10.1093/eurheartj/eht273 .
  3. Brice P et al. Familial hypercholesterolaemia: A pressing issue for European health care. Atherosclerosis. 2013; 231(2):223-6. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2013.09.019.
  4. Mach F et al. 2019 ESC/EAS Guidelines for themanagement of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Hart J. 2020 1 januari; 41(1):111-188. doi:10.1093/eurheartj/ehz455.
Beoordeel content: 
0
Nog geen beoordelingen
0924CRMFA-11253509
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request